Eljegyeztek? Mennyi idő elteltével fogjatok hozzá az esküvőszervezéshez és melyek az első lépései?

Eljegyeztek? Mennyi idő elteltével fogjatok hozzá az esküvőszervezéshez és melyek az első lépései?

egyéve | Eljegyzés

Az eljegyzés után csábító lehet, hogy egyből elmerültök az esküvőszervezés teendőiben. Arról nem is beszélve, hogy a gratulációk mellett feltett kérdések (Mikor lesz az esküvőtök? Mit fogsz viselni? Hol lesz a nagy nap? Szülővárosodban vagy egy távoli országban mondjátok ki az igent?) is könnyen éreztethetik veletek, hogy azonnal kezetekbe kell venni a szervezést, egy percet sem tétlenkedhettek. Mi azonban azt ajánljuk, hogy várjatok! Lehet ezt furcsálljátok kicsit, de higgyétek el, most az a legfontosabb, hogy adjatok magatoknak elég időt arra, hogy átéljétek és egyszerűen csak élvezzétek az eljegyzés pillanatát és varázsát. Higgyétek el, hogy bőven lesz még időtök a nagy nap megszervezésre.


Az eljegyzés után

Sokak gondolatában, íratlan szabályként él az a feltevés, hogy ha megvolt az eljegyzés, akkor egy éven belül jöhet az esküvő. Ilyen illemszabály nem létezik. Ez teljes mértékben párfüggő, ti döntitek el, hogy meddig jártok jegyben és mikorra tűzitek ki az esküvőtök időpontját. Tehát az eljegyzést követően néhány héten belül beszéljétek meg az ezzel kapcsolatos elképzeléseiteket, teendőiteket, mert ez nagyban befolyásolja az esküvőszervezés időtartamát és kezdetét. A lényeg, hogy egy becsült időkeret nagy segítséget tud nyújtani a szervezést illetően.

FrigyreLépek tipp
- Rögzítsétek az esküvőtök (pontos vagy körülbelüli) dátumát a profilotokban!
- Regisztráljatok ingyenesen a FrigyreLépek oldalára és ismerkedjetek meg a felületével, az esküvőtervező funkcióival.


Ha az esküvőtök több mint 18 hónap múlva lesz

A hosszú eljegyzési idő egyben nagy luxust is jelent a szervezés tekintetében. Általában lassú és laza tempóban, kevesebb stresszel, nyomással jár a teendők elvégzése. Több időtök lesz az esküvői szolgáltatók felkutatására és kiválasztására. A "felkapott szolgáltatók" nagy része egy évvel előre le van foglalva, viszont a 18 hónapos szervezés időtartama lehetővé teszi, hogy legyen szabad időpontja az esküvőtök napjára. És még egy fontos dolog: rengeteg időtök lesz döntéseket hozni, éppen ezért semmit nem kell elsietni. Kötelező jelleggel legalább egy hónapig csak élvezzétek az eljegyzést és hagyjátok későbbre a szervezést! Pihenés és lazulás? Igen! Akár egy hosszabb külföldi kiruccanás is belefér a szervezés ideje alatt.

FrigyreLépek tipp
Fussátok át a FrigyreLépek teendőlistájában lévő feladatokat! A rendszer az esküvőtök dátumát figyelembe véve osztja el a teendőket és jelöli meg azokra vonatkozóan a határidőket. A feladatokat bármikor kedvetekre szerkeszthetitek: rögzítsetek újakat, változtassatok a határidőkön, töröljétek a nem releváns tételeket, használjátok kötöttségek nélkül. Ha elmulasztottatok véletlenül egy faladatot? Semmi gond, a rendszer email-ben értesít titeket mindenről!


Ha egy éven belül tervezitek az esküvőtöket

A legtöbb pár 12-13 hónappal számol az esküvőjük megszervezésével kapcsolatban. Talán ez az a leggyakoribb intervallum, amely alatt az esküvők szervezése történik. Az egy éves időkeret bőségesen elegendő ahhoz, hogy a legapróbb részleteket is figyelembe vegyétek, viszont az eljegyzést követően 3 hétig ne is gondoljatok a feladatokra. 12 hónap lehet soknak tűnik, de meglátjátok, hogy hamar elrepülnek a hetek és a hónapok. A sikeres szervezés legfontosabb mozgatórugója nem más, mint a folyamatos lendület! Higgyétek el, lesznek olyan helyzetek amikor gyors és határozott döntéseket kell hozzatok. Ilyenkor nagy szükség lesz arra, hogy összeszedetten és frissen kezeljétek a felmerült problémákat. A tervezés során lépésről lépésre haladjatok, ne akarjátok egyszerre megszervezni az egész esküvőt. Ne ugráljatok a teendők közt, mindig az aktualitással foglalkozzatok.

Mivel kezdjétek a szervezést? Legfontosabb a költségvetés meghatározása és a meghívott vendégek becsült száma. Ezek ismeretében kezdjetek hozzá a tökéletes helyszín felkutatásához. Még egy fontos szempontot tartsatok szem előtt: mindig a saját tempótokban haladjatok a teendőkkel!

FrigyreLépek tipp
Az esküvő költségvetésének összeállítása nem egyszerű feladat. Egy meghatározott összegkereten belül több, előre nem tervezett kifizetés is felmerülhet. Éppen ezért a FrigyreLépek költségvetés kalkulátorában mindenhez rögzíteni tudtok egy becsült összeget is, amit párhuzamosan vethettek össze a valós költségvetéssel. Minden szolgáltatónál tételesen rögzíthetitek a felmerült költségeket, hogy mindennel pontosan számolni tudjatok a későbbiekben. Megjelölhetitek a fizetés módját és annak határidejét, statisztikát láthattok a kiadásokról, vagy akár exportálhatjátok az elkészült költségvetést.


Ha hat hónap múlva lesz az esküvőtök

Számos oka lehet annak, hogy az egy évnél rövidebb időkeret mellett döntöttetek az esküvőtök szervezését illetően. Nyáron jegyeztétek el egymást és mindig is egy őszi esküvőről álmodtatok? Vagy csupán nem akartok egy évet vagy annál többet várni. A párok 30%-a 6 hónap vagy annál rövidebb időre tervezi az esküvőszervezés teendőinek elvégzését. Egy 6 hónapos szervezési időkeret igen intenzív ütemtervet fog diktálni, de nem kell megijedjetek, nem a lehetetlenre vállalkoztok!

Egy bő hétig pihenjetek, élvezzétek az eljegyzésetek, aztán kezdhetitek szervezni az esküvőtöket, hogy minden rendben legyen a nagy napon.


Ha három hónap múlva tartjátok az esküvőtök (vagy még ennél is kevesebb!)

10 perc, amikor az eljegyzést követően nem kell az esküvőtök szervezésére gondoljatok – csak viccelünk!

Ha az esküvőtöket az utolsó pillanatban szervezitek, akkor nem érdemes túl sokat várni, viszont 1 szűk hétig élvezzétek az eljegyzés hangulatát. Utána tájékozódjatok és egyben hangolódjatok rá a teendőitek listájára, majd ugorjatok fejest az esküvőszervezésbe.


Az esküvőszervezés folyamata: az első lépések

Ha már megvolt pihenés és az eljegyzés varázsa, itt az ideje elkezdeni az esküvőszervezést. Akár egy évetek, vagy csak néhány hónapotok van a nagy nap megtervezésére, az esküvő megtervezésének folyamata nagyjából ugyanúgy néz ki. Íme az esküvőszervezés első lépései, amelyek segítenek az indulásban.


A tökéletes esküvői helyszín kiválasztása

Biztosan hallottad már, hogy a költségvetés elkészítése az első teendő az esküvőtervezés teendőlistáján. Nos, ez részben igaz. Viszont az első legfontosabb feladat (a vendégek számát figyelembe véve) a tökéletes helyszín kiválasztása, mert ez nagy szerepet játszik a költségvetésben. Egy helyszín költsége több tényezőtől is függ: a helyszín jellege és minősége, konyhával egybekötött szolgáltatást nyújt-e, tud-e szállást is biztosítani a vendégeknek és még számos extra szolgáltatás növelheti a kiadásotokat. A költségvetés meghatározása előtt feltétlenül tájékozódjatok a kiszemelt helyszín szolgáltatásairól és azok költségeiről! A tökéletes helyszín felkutatása során vedd figyelembe, hogy milyen lesz az esküvőd stílusa.

FrigyreLépek tipp
Az esküvőszervezés fontos lépése a tökéletes szolgáltatók, valamint szolgáltatások felkutatása. A szolgáltatásmenedzser segít, hogy minden főbb információt egy helyen kezeljetek a szolgáltatókról és teljesebb összképet kapjatok az összehasonlításhoz. Írjatok megjegyzéseket, rangsoroljátok, rögzítsétek az árajánlatokat.


Egy elsődleges költségvetés összeállítása

Az esküvői költségvetés elkészítése az egyik legbonyolultabb (de egyben legfontosabb) esküvőszervezési feladat. Tehát, elengedhetetlen, hogy pontos költségvetést készítsetek. A költségvetést egy vendéglistával kell kezdenetek. Tudnotok kell, hogy nagyságrendileg mennyien lesztek a nagy napon, mivel a költségek legnagyobb részét (40%) a vendégek ellátása teszi ki, azaz a helyszín, az étel és az ital. Ezután következnek „fix” költségek, mint a fotós, videós és szórakoztatás (DJ, zenekar) költségei. Számolnotok kell még néhány logisztikai kiadással is, mint a szállítás, egyéb munkaerő, eszközbérlés költsége.

Költségvetés lebontása – praktikus útmutató, amit használjatok kiindulási alapnak!

  • Helyszín és étkezés: a költségvetés 40 %-a
  • Fényképezés és videózás: a költségvetés 15 %-a
  • Esküvői öltözék és szépség: a költségvetés 5 %-a
  • Zene/szórakozás: a költségvetés 10 %-a
  • Virágok: a költségvetés 10 %-a
  • Szívesség és ajándék: a költségvetés 2 %-a
  • Közlekedés: a költségvetés 3 %-a
  • Írószerek: a költségvetés 3 %-a
  • Torta: a költségvetés 2 %-a
  • Dekoráció: a költségvetés 10 %-a
FrigyreLépek tipp
Maradjatok a realitás talaján és mindig mérlegeljetek, állítsatok fel egy fontossági sorrendet. Mi a legfontosabb, mi élvez elsőbbséget a kívánság listátokról? Valamiből esetleg engednetek kell, ha feltétlenül szeretnétek megszerezni mondjuk az álomhelyszínt vagy a legszebb menyasszonyi ruhát és öltönyt az importált virágkülönlegességeket. Másfelől nem árt kicsit szemfülesnek lennetek! Minden esetben járjátok körbe az alkuképes lehetőségeket is. Lehet, hogy egy elfogadható szolgáltatást olcsóbban is megszerezhettek.


Vendéglista elkészítése

Bár még nem kell véglegesen megmondanotok a vendégek számát, viszont egy becslés mindenképpen elengedhetetlen, hogy tervezni tudjatok. Beszéljétek meg, hogy kiket szeretnétek meghívni az esküvőtökre.

FrigyreLépek tipp
Könnyítsétek meg a dolgotokat és használjátok a FrigyreLépek vendéglista-menedzsment RSVP funkcióját! Hívjátok meg egy link segítségével leendő vendégeiteket. Egyszerű és gyors megoldás, hogy minden fontos információ eljusson hozzátok és egy kattintással rögzíteni tudjátok azokat.  A vendégeket akár egyénileg is hozzáadhatjátok a listához, ahol minden információt egy helyen kezelhettek a meghívottakról!


Esküvőszervező szolgáltató igénybevétele

Az esküvőszervező ugyan plusz kiadással jár, de nem fogjátok megbánni mert a szervezés 90%-át leveszi a vállatokról. Nagyon sokat számít az esküvőszervező tapasztalata, kreativitása, kapcsolatai, minőségi és hatékony munkavégzése.


További szolgáltatók keresése

Miután kiválasztottátok a helyszínt, meg van a pontos dátum, a meghívottak száma és egy becsült költségvetés, ideje megtaláljátok a további szolgáltatókat.  Az esküvői szolgáltatók alaplistája, akiket érdemes felkutatni és lefoglalni:

  • Catering szolgáltató (ha a kiszemelt helyszín nem üzemeltet konyhát)
  • Virágárus
  • Szertartásvezető
  • Fotós
  • Videós
  • Cukrász
  • Esküvői zenekar vagy DJ
  • Zenészek (ceremóniához)
  • Kölcsönző cég(ek)
  • Menyasszonyi és vőlegény ruházata és kiegészítők
  • Haj- és smink
  • Szállás
  • Szállítás

Ezek csak az első és egyben legfontosabb lépései egy esküvő szervezésének. A részletes információkért tekintsétek meg a FrigyreLépek profilotok teendőlistáját!


Nászút a Covid idején - ha aktív hazai kikapcsolódásra vágytok
Nászút, romantikus utazások
Nászút a Covid idején - ha aktív hazai kikapcsolódásra vágytok

3 éve

A világjárvány sok tekintetben megváltoztatta az életünket, kihatással volt annak…

Elolvasom