Valami régi, valami új, valami kölcsönzött, valami kék...

Valami régi, valami új, valami kölcsönzött, valami kék...

Lehet, hogy hallottad már azt, hogy a menyasszonynak az esküvő napjára "valami régi dologra, valami újra, kölcsönvettre és valami kékre" van szüksége. Angliában játszódó filmek, amerikai sorozatok, angol író tollából született könyvek történetei... manapság már szerte a világon átitatta az esküvőket ez a nagy naphoz köthető szokás. 



Valójában egy angol mondóka inspirálta a hazánkban is egyre népszerűbb hagyományt. De vajon honnan eredhet pontosan ez a hiedelemmel párosuló angolszász rigmus? Ha kíváncsi vagy, merüljünk kicsit mélyebbre az angol folklórban!

<?=$vendor->name?>
Margaréta virágüzlet

12

Virág, menyasszonyi csokor, Fehérgyarmat

<?=$vendor->name?>
Szatmár Cottage Boutique Hotel

12

Esküvői helyszín, Tunyogmatolcs

<?=$vendor->name?>
Bodnár Zoltán

12

Vőfély és ceremóniamester, Nyíregyháza

A híres esküvői recept egy régi angol mondókából származik: 

" Something old,

something new,

something borrowed,

something blue,

and a sixpence in her shoe."


Négy szerencsés tárgyat (plusz egy hatpennyst) említ, amelyeket a menyasszonynak valahol viselnie kell a menyegző alkalmával, vagy magával kell vinnie az esküvő napján. A források arra utalnak, hogy rím a viktoriánus korszakban keletkezhetett Lancashire-ben, Angliában. A tradicionális rigmus sorai a bizonyos ’Gonosz Szem’ (’Evil Eye’) távoltartására szolgálnak, amely feltehetően egy átok lehetett egykor az angol néphit szerint. William Crooke így fogalmazott: "egy átok, mely áldozatát meddővé tehette".

Na, de kár aggódnod, a rigmusban szereplő tárgyak nem arra hivatottak, hogy diktálják esküvői stílusodat. Lehetnek kis figyelmességek is, amelyeket édesanyád, nővéred, húgod, barátnőid más rokonaid, esetleg koszorúslányaid ajándékozhatnak neked ebben a különleges élethelyzetben. Emellett a hagyomány természetesen messze túlmutat a menyasszony csecsebecséin. A vőlegények kék nyakkendőt viselhetnek, vagy kölcsönözhetik nagyapa mandzsettagombjait. A koszorúslányok is viselhetnek kék színt, és viselkedhetnek úgy, mint a menyasszony "valami kékje". Láttunk már kék hajat és kék manikűrt, új ékszereket vagy egy gyönyörű kölcsönautót, mellyel a friss házaspár elindul a nászútra.



Annak idején a "valami régi" szerepeltetése biztos módja volt a már említett ’Gonosz Szem’ elhárításának és a leendő párok megvédésének. De általánosabban és könnyedebben a "valami régi" a folytonosságot is jelenti, és a mai párok ezt arra használják, hogy alkalmat teremtsenek egy szentimentális emlékekkel bíró ékszer vagy egy idősebb rokon ruhadarabjának viselésére. Ugye milyen gyakran látni a filmekben, hogy a menyasszony édesanyja a családi ékszert ajándékozza lányának az ünnepség előtt? 

A "valami új" jelentése elég egyértelmű: a "valami új" optimizmust kínál a jövőre nézve. A házasuló pár hamarosan új fejezetet nyit az élete könyvében, így a "valami új" nagyszerűen illeszkedik a házasságkötés fogalmához. Itt se aggódjatok, nem kell nagy dologra gondolni: ez valóban bármi lehet, beleértve az esküvői ruhát, fátylat, hajdíszt, akár a cipőket.



A "valami kölcsönvett" alkalmazása bizony szerencsét hozhat a párnak. Ha egy boldog házasságban élő baráttól vagy rokontól kölcsönkérnek valamit, a menyasszony vagy pár biztosítja, hogy szerencse kísérje őket útjuk során. Feljegyzések szerint a régimódi babona arra buzdította a menyasszonyt, hogy kölcsönvegye egy boldog, férjezett barátnő vagy rokon fehérneműjét az esküvő napjára, hogy az élet később egészséges gyermekekkel ajándékozza meg (itt jelenik meg a rigmus ún. termékenységvarázsló mivolta). Ma már kevésbé az alsóneműre vonatkozik a szokás: megtiszteljük szeretteinket és ragaszkodunk valami érzelmi értékkel bíró dologhoz (például a nagymama esküvői hajfésűjéhez vagy édesanya gyémánt fülbevalóihoz).



„Valami kék”. Most már kitalálod, mit háríthatott el ez a mágikus erővel felruházott szín? Bizony a fránya ’Gonosz Szem’-et! Ám, emellett a kék szín a szeretetet, a tisztaságot és a hűséget is jelenti, melyek a szilárd házasság legfontosabb tulajdonságai. Egykor a "valami kék" gyakran kék harisnyakötő volt, melyet a menyasszony fehér ruhája alatt viselt. De a gonosz szellemek elhárításához neked nem kell konkrétan kéket viselned: álmodj néhány szál búzavirágot vagy hortenziát menyasszonyi csokrodba, válassz egy gyönyörű kék magassarkút, keress kék csokornyakkendőt, ahogyan legjobban illeszkedik stílusotokhoz és ízlésetekhez.



Gyakran elfelejtik, hogy a régi rigmus utolsó sora a bizonyos hatpennys-t említi. Ez az utalás a brit pénzérmére az igazi, élethosszig tartó jólétet kívánja a pár számára, közös életük kezdetén. Noha az Egyesült Királyságban 1980-ban bevonták a hatpennys-t a forgalomból, gyakran a részletekhez ragaszkodó angol menyasszonyok mégis megpróbálnak megszerezni egy hatpennys-t, és bedugják a cipőjükbe. Az USA-ban házasulandó arák gyakran helyettesítik a hatpennys-t amerikai egycentessel, amelyet berejtenek a cipőjükbe az édes, gondtalan élet reményében.

Az angolszász hagyomány szerint a menyasszony apja ajándékozta a hatpennys-t lányának, mielőtt a menyasszony az oltár elé sétált volna. Az esküvőszervezés alatt kezed ügyébe kerül egy érme, amit születésed évében vertek? Talán ez is meghozhatja számotokra a szerencsét. Cipőbe vele!



Noha a ’Gonosz Szem’, reméljük, a múlté, ez a kis egészség-, termékenység- és szerencsevarázsló rigmus szórakoztató hagyományt teremthet bárhol a világon szervezitek a nagy napot.


Bohém, modern és luxus: a hímzett esküvői ruhák
Menyasszonyi ruhák, divat és kiegészítők
Bohém, modern és luxus: a hímzett esküvői ruhák

2 hónapja

Olyan menyasszonyi ruhát keresel a nagy napra, amely garantáltan meghozza…

Elolvasom