Nászút a Covid idején - ha aktív hazai kikapcsolódásra vágytok

Nászút a Covid idején - ha aktív hazai kikapcsolódásra vágytok

A világjárvány sok tekintetben megváltoztatta az életünket, kihatással volt annak minden aspektusára, még az esküvőszervezésre, nászút-tervezésre is. Azzal, hogy legtöbbünknek le kellett mondani a külföldi vakációkról egy időre, sokan fedezték fel először (vagy újra) országunk csodálatos tájai nyújtotta lehetőségeket. A hazai célpontok választásával nem csak sok tortúrától kímélhetitek meg magatokat, sok esetben ugyanannyi összegből, amit egy külföldi resortban költenétek el, Magyarországon több desztinációt is bejárhattok, sőt a magyar szállásadókat és vendéglátóhelyeket is tudjátok támogatni, ha hazánkat választjátok a mézes hetek vagy napok eltöltésére. A Frigyrelepek.hu csapata összegyűjtött számotokra négy romantikus, kevésbé turistáktól hemzsegő úticélt és több közeli lokációból álló kombinációt, amit nem feltétlenül találtok meg a „10 romantikus utazás” kezdetű cikkekben szerte a Google-keresőben.

Készen álltok? Kalandra fel!


1. Ráckeve és a Csepeli Duna-ág 

A fővárostól nem messze, egészen pontosan 50 kilométerre délre található településre még a HÉV is közlekedik. A Duna-parti városka több wellnesshotellel, panzióval és apartmannal várja pihenni vágyó vendégeit. Ráckeve nem hiába kapta a ’vizek városa’ elnevezést, hiszen saját aquaparkja is lehetőséget biztosít kikapcsolódásra, mindamellett, hogy festői a festői szépségű csepeli Duna-szakasz hívogatja a kajakozni, kenuzni vágyókat. A Ráckevén töltött napok alatt érdemes megtekinteni a barokk stílusú Savoyai-kastélyt és Ráckevei Kis-Duna Natúrparkot. A településen minden héten szerdán és szombaton hajnaltól tartanak piacot, majd egy kilométeres hosszan a Duna-ág partján.

<?=$vendor->name?>
KOMPLEX

12

Esküvői helyszín, Mátészalka

<?=$vendor->name?>
Kundri Szalon

12

Haj, smink és szépségápolás, Nyíregyháza

<?=$vendor->name?>
Komplex Szépségszalon

12

Haj, smink és szépségápolás, Mátészalka


Ha tovább fűznétek az utazást, a közelében ajánljuk:

  • A Dunán (Lórévnél) komppal átkelve autóval közeli kirándulóhely lehet a Velencei-hegység és a Velencei tó környéke.

  • Oroszlánytól csupán 25 kilométernyire délre olyan látványban lehet részetek, amilyenre biztosan nem számítanátok. A Gánton található Bauxitföldtani Parkban és a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállításon a vörös sziklák között sétálva olyan érzésetek lesz, mintha nem is a földön járnátok, ráadásul a park Európában is ritkaságszámba megy. A bányagödör szélén alakították ki a múzeumot, ahol klasszikus bányászszerszámokat és régi fényképeket láthattok, de a múzeum udvarán két bauxitszállító mozdony is helyet kap.

    <?=$vendor->name?>
    Kundri Szalon

    12

    Haj, smink és szépségápolás, Nyíregyháza

    <?=$vendor->name?>
    Komplex Szépségszalon

    12

    Haj, smink és szépségápolás, Mátészalka

    <?=$vendor->name?>
    Guti Laci photography

    12

    Esküvői fotós, Fehérgyarmat

  • A Duna mellett haladva szintén autóval csodás egy napos kirándulás Dunaföldvár, ahol egy klasszikus halászlé mellé még pazar kilátás is nyílik az öreg folyóra.

  • Észak felé indulva Szigetcsépen kellemes természetes környezetben szabadstrand található, ha lehűtenétek magatokat.



2. Szekszárd és környéke (barangolások a Gemenci erdőben)

Ha az aktív pihenés szerelmesei vagytok, a Gemenci erdő nagyszerű választás lehet, hiszen a környék nagyszerű szabadidős lehetőségeket kínál. Tavasszal, nyáron vagy ősszel - sőt még télen is az egyik legjobb döntés idelátogatni. Barangolhattok a megannyi túraútvonalon a lombok között, bejárhatjátok a tanösvényeket, sőt erdei kisvasút és csónakázás biztosíthatja a maximálisan romantikus hangulatot. A Gemenci erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park része, egész Európában egyedülálló, mivel nincs máshol ekkora természetes ártérrel rendelkező térség. Ha ennél még aktívabban terveznétek a nászutat, kenutúrák is indulnak a vadregényes Dunán és Sión. Amennyiben autóval érkeztek, érdemes a Szekszárd mellett fekvő Gemenci Szabadidőközpontot választani kiindulási pontnak, ami Budapesttől 153 kilométerre található.

<?=$vendor->name?>
Komplex Szépségszalon

12

Haj, smink és szépségápolás, Mátészalka

<?=$vendor->name?>
Guti Laci photography

12

Esküvői fotós, Fehérgyarmat

<?=$vendor->name?>
Stejerné Hegyi Krisztina

12

Szertartásvezető, Budapest


Ha tovább fűznétek az utazást, a közelében ajánljuk:

  • Ha városnézésre, borozgatásra vágytok, Szekszárd tökéletesen nektek való hely. Megkóstolhatjátok a Szekszárdi-borvidékhez tartozó tizennégy település legfinomabb nedűit, a Bartina-hegy Kálvária-kilátójáról csodálhatjátok meg a vidéket, neves cukrászdákban édesíthetitek meg a napot, vagy akár a híres Mézeskalács Múzeumot is meglátogathatjátok a kisvárosban. Sok pince, kellemes hangulatú étterem és strand is vár benneteket, ha pihenni vágytok.

  • Pörböly Gemenc kapuja, az ártéri erdő szélén, két régió határán fekszik. Az innen induló gemenci kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Nyári hétvégeken gőzvontatású nosztalgiavonat is járja az árteret. Az erdei vasutas természetjárás Gemencen kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával, melyekhez szakvezetés is kérhető. 

    <?=$vendor->name?>
    Guti Laci photography

    12

    Esküvői fotós, Fehérgyarmat

    <?=$vendor->name?>
    Stejerné Hegyi Krisztina

    12

    Szertartásvezető, Budapest

    <?=$vendor->name?>
    Kerekerdő Turisztikai Központ

    12

    Esküvői helyszín, Napkor

  • Decstől 4 kilométerre található a Cserenci Vadászkastély. Az épületben egy kiállítást hoztak létre, ahol a területről összegyűjtött trófeákat, halászati és vadászereklyéket tekinthettek meg.


3. Tokaji-Hegyaljától Szatmárig

Tokajban megannyi vendégház és fogadó hívogatja a nászutas párokat. Az UNESCO világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a világhírű tokaji aszú szülőhelye. A lélegzetelállító atmoszférájú borvidék egyedülálló, majdnem ezeréves borászati hagyománnyal büszkélkedhet. Sajátos földrajzi fekvése kedvező mikroklímát biztosít a szőlészethez, amit az itt található számos pincerendszer is bizonyít. Koccintanátok közös életetek kezdetére? Borkóstolós programok és dűlőtúrák várnak benneteket, miközben az újhullámos gasztronómia különlegességeit is megízlelhetitek. A borospincéknél eltöltött látogatás után gyalogtúrázva nézhetitek meg a Zempléni-hegység történelmi helyszíneit (Füzér, Szerencs és Sárospatak várát). Ha inkább vízre ereszkedve tapasztalnátok meg a térség szépségeit a Felső-Tiszán és a Bodrogon vadregényes vízitúrák várnak benneteket, melyeket a homokpadok, a dús növényzet és a folyó menti falvak romantikája tesz varázslatossá.


Ha tovább fűznétek az utazást, a közelében ajánljuk:

  • Nyíregyháza csupán 30 kilométerre fekszik a Tokaji-hegységtől. Autóval, de biciklivel is nagyszerűen megközelíthető a város. Csobbanjatok egyet a sóstói élményfürdő medencéjében vagy szabadstrandján, látogassatok el a legek állatkertjének is nevezett állatparkba, s mindenképpen tegyetek kitérőt a csaknem 9 hektáron elterülő skanzenbe, a Sóstói Múzeumfaluba.

  • Ha egy kicsit messzebbre is ellátogatnátok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ajánljuk a mesebeli hangulatot nyújtó Andrássy-kastélyt Tiszadobon. Ha esetleg még kiegészítenétek esküvői fotóalbumotokat, nagyszerű a helyszín egy fotózás megszervezésére is, hiszen a kastélyban bejelentkezés után körbevezetnek benneteket, megosztják veletek a kastély történetét, utána pedig a csodás angolkertben megtörténhet a fotózás. Ha ehhez mégsincs kedvetek, egy kellemes pikniket is szervezhettek a pázsiton.

  • Nemcsak Tokajból indulnak vizitúrák, de a kicsit távolabb fekvő Tiszabecsről is. Az Öreg Túr egy rendkívül vadregényes, biztonságos, a legtöbb esetben csak derékig érő folyócska. Szépségét a bedőlt fáknak, az érintetlen növény és állatvilágának, két helyen is érinthető nádasainak, vadregényességének köszönheti.


    4. Kőszeg - Cáki pincesor - Bükfürdő

    Kőszeg és környéke az Alpokaljának köszönhetően remek célpont ha aktív pihenést terveznétek festői hegycsúcsok környezetében. Az ország egyik legkisebb, de legszebb történelmi városmagját gyönyörűen helyreállították, a bájos, színes műemlékházak meseszerűen sorakoznak egymás mellett, így tökéletes helyszínt biztosítanak hosszú, városi sétákra. Ha szerettek túrázni, az Írottkő kilátóját feltétlenül látogassátok meg! Tudtátok, hogy az Írottkőnél indul az Országos Kéktúra útvonala? A gyönyörű Kőszegi-hegység patakcsobogástól zúgó völgyeiből és alpesi panorámákat nyújtó kilátóiból ereszkedhettek le az egész Kéktúra legsíkabb területére, hogy a Rába partjáig.


    Ha tovább fűznétek az utazást, a közelében ajánljuk:

    • Kőszeg mellett fekszik Cák település, mely pincesoráról híres. Gesztenyésben felépített, mesebeli kis házikói a XIX. században épültek és szőlő, bor, illetve gyümölcsök tárolására használták őket. A terület napjainkban skanzenként működik, tavasztól őszig pedig rendszeres programokkal várják az érdeklődőket.

    • Velem az Írottkő Natúrpark része, mely a Nyugat-Dunántúl számos látványosságát foglalja össze. A településtől nem messze gyönyörű útvonal visz fel a hegy tetején található a Szent Vid-kápolnához, amely a környék híres búcsújáró helye. Szállást a közeli Novákfalván is találhattok, ahol étterem, pince, millenniumi emlékpark, sőt, a hagyományos állatfajtákat bemutató vadaspark is van.

    • Ha teljeskörű wellnessélményre vágytok, Bükfürdő csak rátok vár. A luxus élményt nyújtó hotelok medencéi és a termálfürdő sok pihentető lehetőséget kínálnak.  A fürdő hatalmas területén elkülönül egymástól a gyógy- és strandrészleg, az élményfürdő és a szaunavilág. Ha szeretitek kipróbálni az újdonságokat, keressétek fel a szabadtéri Kneipp- és jógaparkot, ahol kisebb-nagyobb kavicsokon, tűleveleken és tobozokon lépkedhettek végig kéz a kézben.




    Valami régi, valami új, valami kölcsönzött, valami kék...
    A menyasszony ünnepe
    Esküvők a művészet világában
    A menyasszony ünnepe

    2 éve

    Az esküvők sok képzőművészt megihlettek már történelmünk során. Ez nem…

    Elolvasom