Vadregényes ünneplés vagy kész katasztrófa? Néhány hiba, melyet könnyen elkerülhettek erdei esküvő szervezésénél

Vadregényes ünneplés vagy kész katasztrófa? Néhány hiba, melyet könnyen elkerülhettek erdei esküvő szervezésénél

A természetet kedvelő párok számára egy erdő tökéletes helyszín lehet az élethosszig fogadalmak elhangzására. De ez a helyszín sajátos kihívásokkal járhat. Igyekszünk az alábbiakban rávilágítani, mik a leggyakoribb hibák, melyeket erdei környezetben szervezett ünnep alkalmával könnyen elvéthetünk. Egy kis odafigyelés, gondos szervezés, és az alábbi hibák könnyen kiküszöbölhetők.


Engedélyek figyelmen kívül hagyása

Mindig fontos először az adott – akár természetvédelmi területnek, melybe beleszerettetek – körbe járni lehetőségeit. Ha fokozottan védett területről beszélünk, sajnos rossz hírünk van: maximum az esküvői fotózást valósíthatjátok meg a helyszínen. Amennyiben lakott terület környezetében fekszik az erdő, akkor az adott önkormányzat vagy kerület szabályozhatja az erdőrész idénybevételének lehetőségeit.


Nem kalkuláltok a rejtett költségekkel

Hacsak nem egy erdős környezetben felépített rendezvényközpontot választotok, a saját esküvői hekyszínt nektek kell létrehoznotok. Ez azt jelenti, hogy asztalokat, székeket és minden egyebet bérelni kell – és ez nyilván több pénzbe kerülhet, mint egy hagyományos helyszínen.

<?=$vendor->name?>
Szatmár Cottage Boutique Hotel

12

Esküvői helyszín, Tunyogmatolcs

<?=$vendor->name?>
Kerekerdő Turisztikai Központ

12

Esküvői helyszín, Napkor

<?=$vendor->name?>
KOMPLEX

12

Esküvői helyszín, Mátészalka

Csillagos ég alatt...

Évszaktól függetlenül az erdei esküvők szervezésekor az esőtervet ki kell alakítani. A természetes környezetet áhító párok eldönthetik, rossz időjárási viszonyok esetén mit választanak: fapadlós sátrakat, mobil rendezvénysátrat, esetleg egy kisbusz bérlését, hogy a közeli vendéglőbe szállítsák a vendégeket.


Bogaras gondok

Egy másik gyakran előforduló bosszantó tényező, amelyet a pár figyelmen kívül hagyhat, a bogarak - különösen erdős területeken. A helyszín bejárásakor érdemes ezt is megfigyelni. Számos vidéki térségben vannak olyan rovarirtással foglalkozó vállalkozók, akik a talaj permetezését vállalják, még mielőtt a vendégek megérkeznének. Általában néhány nappal az esemény előtt permeteznek, hogy biztosítsák a menyegző nyugalmát. Semmi sem rosszabb, mint amikor az egész vendégsereg csapkodja a rovarokat a szertartás alatt, vagy a vacsoraasztalnál.


Ahova a vendég és az ifjú pár is gyalog jár

Ha távoleső, kietlen, vadregényes környezetet választotok is, biztosítanotok kell a mosdóhasználatot a vendégek számára.  Így azt tanácsoljuk, hogy ha a rövid ceremónia az erdő mélyén vagy egy szikla ormán is zajlik, a vendéglátás mindenképpen egy turistaszállóban, erdei vendégház környékén történjen. Ha ragaszkodtok ez érintetlen környezethez, akkor a mobil mosdókabin bérlését javasoljuk.


Szállítás

Célszerű okosan megszervezni a vendégek szállítását. Ha a helyszín nem könnyen megközelíthető, nem várhatjuk el, hogy mindenki önmaga oldja meg az odajutást. Ilyenkor jön jól a bérelt kisbusz, lovaskocsi vagy akár egy erdei kisvasút igénybevétele.


Ha nem kommunikáltok a vendégekkel

Időben tájékoztassátok a vendégeket arról, milyen "vidéki" a helyszín, hogy tudják, hogyan kell öltözni. Senki sem akarja, hogy a vendégek tűsarkúban jelenjenek meg, amelyek a földbe süllyedhetnek, vagy túl formálisan öltözzenek, egész este feszengve egy kényelmetlen, a környezethez mérten nem túlságosan praktikus ruhákban.


Ha nem kommunikáltok a szolgáltatókkal

Ha távoli területről van szó, a szolgáltatók is képesek lesznek-e könnyen megoldani, hogy az esküvő napján például az esküvői torta épségben, hűtött formában, időben odaérjen? Azt is választhatjátok, hogy egy esküvőszervező cég kitalálja a logisztikát, és minden szolgáltatót összehangol a speciális esküvői helyszínhez mérten. Érdemes mindig kalkulációt kérni, mielőtt elkötelezitek magatokat a helyszín mellett. Ne feledjétek, hogy a hosszabb utazási idő miatt felárat számíthatnak fel.


A vendégek kényelmének figyelmen kívül hagyása

Gondoljatok arra, mire van szüksége a vendégeiteknek, hogy jól és komfortosan érezzék magukat az erdei környezetben. A kényelmes ülőhelyek és az árnyék biztosítása két nagyon fontos tényező. Ezenkívül mindenképpen legyen elég víz és fényvédő kéznél. Még ha rövid ideig is tartózkodtok a szabad ég alatt, a napsütés súlyos égési sérülést okozhat. Az ilyen apróságok figyelembevételével az esküvői élmény sokkal emlékezetesebbé és kellemesebbé válik majd számotokra, s vendégeitek számára is.


Világítás

A gyertyák és a fényfüzérek romantikusak, de lehet, hogy nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megfelelően megvilágítsák az esküvői helyszínt. Senki sem akarja megkockáztatni, hogy bárki elessen és megsérüljön, ezért a helyszín felmérésekor találjátok ki, mi szükséges a vendégek biztonságának megőrzéséhez.


Büféasztalon feltálalt ételek

Az ételek könnyen megromolhatnak vagy elolvadhatnak a napsütésben, ezért gondosan előre kell terveznetek a catering céggel annak érdekében, hogy minden feltálalt finomság végig friss és biztonságos legyen.



Az ókor rátok vár!
Esküvői helyszínek
Az ókor rátok vár!

2 éve

Felejthetetlen esküvő a BTM Aquincumi Múzeumban   Magyarország egyik legnagyobb területű római…

Elolvasom