Miért rosszak az extrém ,,turbó diéták” esküvő előtt?

Miért rosszak az extrém ,,turbó diéták” esküvő előtt?

12 hónapja | Fitness és egészség

És egyébként is...

Közeleg a nagy nap és szeretnél formába lendülni? Nyilván nagyszerű lenne ezt pikk-pakk megoldani, nem hosszas befektetett munkával. De a legtöbb orvos, dietetikus és táplálkozási szakértő szerint a gyors fogyás egyáltalán nem járható út. Meggátolja a hosszú távú súlycsökkenést és károsíthatja az egészséget. Miért rossz a gyors fogyás? Marcio Griebeler, MD, endokrinológus szakmai vizsgálatai fókuszában az elhízás áll, a következőekben ő is megerősíti, hogy miért a lassú és egyenletes fogyás a nyerő és ezt hogyan érdemes felépíteni.


Gyors csoda

Nincs egységes varázslatos recept, amely mindenkinek megfelel, minden ember szervezetére jó hatással van. Ezért első lépésként fontos, hogy megvizsgáld az étrendet, amelyet jelenleg követsz. Az extrém diéták magasztos ígéretekkel általában nem foglalkoznak a vizsgálattal, csupán rövid idő alatt nagy kalóriadeficittel operálnak, legyen szó italporokról, teákról, tablettákról.

<?=$vendor->name?>
Articsóka Design

12

Meghívókészítés, kreatív szakember, Nyíregyháza

<?=$vendor->name?>
Kerekerdő Turisztikai Központ

12

Esküvői helyszín, Napkor

<?=$vendor->name?>
Spinnermandj

12

Esküvői DJ, Mátészalka

„Kerülje az extrém módon korlátozó étrendeket, mert hosszú távon nehéz - ha nem lehetetlen - lépést tartani velük” - mondja Dr. Griebeler. „Ha az étrend nem olyan, amit hosszú távon lehet tartani (hónapokig vagy évekig), akkor valószínűleg káros  “turbó-fogyókúráról” beszélünk, és sajnos ezek a fogyókúrás étrend-tervek és trükkök nem egészséges, fenntartható módjai a fogyásnak. ”

Inkább gondolkodj időben és tűzz ki mérsékeltebb célokat. Ha hetente 1-2 kilót fogysz, általában sikered lesz hosszú távon, s reméljük, nem csak a nagy napon szeretnél jól kinézni, egészségedet megőrizni.


Nehéz ellenállni a gyors fogyás csábításának. Jövő héten 10 kilóval könnyebb lehetsz? Szuper, persze, hogy jól hangzik! És neked már az online kosaradban is van a csodaszer. De ne engedj a megtévesztő hirdetéseknek! Ezek az étrend-tervek legtöbbször rossz hírt jelentenek egészséged számára.

<?=$vendor->name?>
Kerekerdő Turisztikai Központ

12

Esküvői helyszín, Napkor

<?=$vendor->name?>
Spinnermandj

12

Esküvői DJ, Mátészalka

<?=$vendor->name?>
Margaréta virágüzlet

12

Virág, menyasszonyi csokor, Fehérgyarmat

Az anyagcseréd alacsony fokozatba kapcsol

Az anyagcseréd a tested “kalóriaégetési felelőse”. Ha szervezeted hirtelen nem kap elég tápanyagot, lelassítja az anyagcserédet, hiszen arra van programozva, hogy téged életben tartson.

„Ha túl gyorsan fogysz, a szervezet lelassítja a kalóriaégetési folyamatot.” -  magyarázza Dr. Griebeler. „A tested így próbálja biztosítani, hogy ne halj éhen. Lehet, hogy azonnal elindul a súlyvesztés, de az anyagcseréd gyorsan túlélési módba kapcsol. ”

Az anyagcsere megbolygatása egyik leggyakoribb oka annak, hogy az emberek visszanyerik a leadott súlyukat, miután kipróbálták a gyors diétákat. Sokan egy adott esemény után, a kívánt kilókkal könnyebben visszatérnek az előtte rendszeres étrendjükhöz, ám anyagcseréjük nem szokott hozzá újfent a többletkalóriához, ezért a leadott kilók hipp-hopp visszajönnek.


<?=$vendor->name?>
Spinnermandj

12

Esküvői DJ, Mátészalka

<?=$vendor->name?>
Margaréta virágüzlet

12

Virág, menyasszonyi csokor, Fehérgyarmat

<?=$vendor->name?>
White Line

12

Meghívókészítés, kreatív szakember, Budapest

Pá-pá, izmok!

Ha drasztikusan lecsökkented a kalóriákat, előfordulhat, hogy a fogyás gyorsan és intenzíven jelentkezik. De fontos tudnod, hogy nem csak a zsírt veszíted el, hanem izmaidat is.

„A hirtelen és szigorú kalóriakorlátozással izomtömeget és zsírt is veszíthet” - mondja Dr. Griebeler. ,,Megnehezíti a fogyást, ha nincs elég izomtömeg, hiszen az izmok sok kalóriát égetnek el."

A lassabb, hosszabb távú fogyás testedzéssel kombinálva viszont időt ad a testednek a zsírvesztésre, miközben megtartja az izomtömeget. 

Bónusz: épségben tudhatod izmaid kalóriaégető erejét, melyek segítenek célod elérésében.