DJ vagy zenekar – itt az idő, válasszatok!

DJ vagy zenekar – itt az idő, válasszatok!

A zene létfontosságú összetevő bármely parti, esküvő vagy rendezvény sikerének biztosításához. Az érzékekre hat, olyan légkört teremt, amiben az emberek ellazulhatnak, jól érezhetik magukat. Ha csak arra gondolunk, milyen, amikor egy étteremben a kiszolgálás, az ételek, italok is tökéletesek, mégsem vagyunk elégedettek, mert a rádió szól hangosan a sarokba felerősített hangfalból... Pont ilyen, ha nem megfelelő háttérzene szól az esküvői vacsora alatt.

 

Azt le kell szögezni, hogy minden események kommunikációs céljai is vannak, mely célokhoz a játszott zenének alkalmazkodnia kell. Esetenként nehéz a jegyespár vagy rendezvényszervező számára annak kigondolása, hogy a vendégek milyen zenei stílust akarnak majd hallani a menyegzőn, és hogyan kövessék a stílusok, zeneszámok egymást.

A vírushelyzet miatt egyre gyakoribb meghitt, szűk körű esküvők esetében ez könnyen megoldható, hiszen az is belefér, hogy kedvenc playlist-eteket játsszátok le az otthoni hangrendszeren. És ezzel nincs is semmi baj.

De ha van lehetőségetek (és szeretnétek) nagyobb léptékű rendezvényt szervezni, ott már számos tényezőt mérlegelnetek kell.



DJ vagy élő zenekar?

Kulcsfontosságú döntés a pár vagy rendezvényszervező számára, hogy a házasulók és a vendégsereg élő zenekart vagy DJ-t igényelnek-e.


Kezdjük a DJ-kkel. 

Eseménytervezőként pontról pontra meg tudjátok beszélni egy jó referenciákkal rendelkező a DJ-vel, az est folyamán mikor milyen zenét szeretnétek hallani. Mindenképpen adjátok oda kedvenc számaitok listáját, kérjetek dalokat, melyeket majd ő beépít a lejátszási listába. Nagyon könnyen testre szabható választás a lemezlovas felkérése, hiszen azt est folyamán nektek és a vendégeknek is könnyebb dalokat kérni egy DJ-től. Pikk-pakk letölti az adott számot és már indulhat is a tánc. 

A DJ akkor is jó választás lehet, ha tudjátok, hogy bizonyos dalokból inkább az eredeti felvételt, mintsem a feldolgozást kedvelitek. Van, aki nagyon szereti hallani az élő zenekar verzióját, de mások inkább pontosan úgy szeretnék hallani, ahogy mindig szól a rádióban. Ez érdekes döntési tényező lehet. Érdemes felmérnetek először, hogy ti mit kedvelnétek, majd azt is milyen generációk milyen arányban vesznek majd részt a nagy napi partin. A Baby Boomer generáció általában sokkal jobban kedveli az élő zenekarokat és a velük való kapcsolattartást a táncparketten. A 80-as 90-es években, a klubokban, szórakozóhelyeken „felnőtt” generáció sokszor épp ellenkezőleg vélekedik. 

Nem mehetünk el szó nélkül a választás költséghatékonysága mellett, hiszen ebben az esetben csak egy főt kell megfizetnetek.



Élő zenekar

Amikor élő zenekar mellett döntötök a konkrét banda kiválasztása először bonyolultnak tűnhet. Ma már léteznek olyan szolgáltatók, akik testreszabható lehetőségeket kínálnak, így az ügyfelek megválaszthatják a zenekar létszámát, a hangszereket és nem utolsó sorban a stílust.

Amennyiben szeretnétek olyan zenekart találni, amelynek énekese van, aki illik az eseményéhez, és olyan dalokból álló repertoárt prezentál, amelyet évek múltán is emlegetnek a vendégek, az bizony kutatást igényel. Ebben a folyamatban arra kell törekednetek, hogy ne csak egy demót hallgassatok tőle, hanem nézzétek meg róla készült videón, koncertfelvételen.

Ha kifinomult, visszafogott a szűk vendégség, akkor nagyszerű ötlet, ha egy kis jazz zenekar vagy egy akusztikus duó játszik a háttérben. Ha azonban sok vendéget hívtok meg, akik a táncparkettre vágynak, akkor jobb döntés nagyobb zenekart, vidám stílust választani. Ez nyilvánvalóan költségesebb, mint egy DJ alkalmazása, de páratlan hangzást és élményt nyújthat, amelyet egy lemezlovas nem biztos, hogy képes összehangolni (persze ez nem kizárt).

Egy jó zenekar, amely kiváló zenészekből áll, számos stílust tud biztosítani. Alkalmazkodva a pillanathoz, változtatnak a számok tempóján, ha a hangulat a tetőfokára hág a táncparketten, előveszik a populárisabb számokat, hajnal közeledtével akár akusztikus trióvá vagy duóvá alakulhatnak. A jó énekesek képesek arra, hogy jól kommunikáljanak a vendégekkel és bevonják őket, például egy rockhimnusz éneklésbe, vagy a tipikus esküvői táncok elindításába.

Ha extravagáns eseményt terveztek, akkor egy nyolc-tíz főből álló, rézfúvós zenekar jelenléte és esztétikája vitathatatlanul imponálóbb, mint egy asztal mögött egyedül álló DJ. Lehet, hogy ez triviális szempontnak tűnik, de mindannyian tudjuk, mennyire fontos minden elem összhangja bármely esemény, különösen nagyszabású rendezvény sikere szempontjából.



A hibrid megoldás

Az utolsó megfontolandó lehetőség a hibrid felállás, amelyet „hangrendszer-koncerteknek” nevezünk. Ez egy DJ és élő hangszerek együttműködését jelenti a színpadon. Az Ausztráliában közkedvelt formáció alkalmával DJ, ütőhangszerek, szaxofon és a női ének is szerepel. Ez lehetővé teszi az élő zenekar előnyeinek alkalmazását a DJ-k szakértelme nyújtotta lehetőségek ötvözésével. Remek hangzás alakulhat ki így, mely még mindig meglehetősen költséghatékony, hiszen általában csak három vagy négy tag van jelen.

A hibrid felállás kockázata az, hogy néha nehéz jól kivitelezni. Ha nem bizonyosodtok meg arról, hogy a zenészek képesek együtt dolgozni, egymás játékára könnyen improvizálni, könnyen unalmas és kellemetlen előadás sülhet ki a kooperációból. 

 

Bármilyen zenei lehetőséget is választotok (még ha saját lejátszási listátokat indítjátok is el telefonotokról), tervezzétek meg minden apró részletét előre. Milyen hangrendszer áll rendelkezésre az adott helyen? Szükséges-e hangszereket vagy mikrofonokat bérelni? Pontosan hány órától hány óráig van szükség a DJ szolgáltatásaira? Hol öltözhetnek át a zenészek? 

 

Bárhogy is döntötök majd, az alábbi három tényező tisztázása biztosan első körben ajánlott:

1. Milyen összeget szántok a zenészek/DJ alkalmazására?

2. Ti milyen zenét hallanátok nagy napotokon szívesen?

3. Vendégeitek milyen korosztályt képviselnek, milyen stílust kedvelnek?

 

Jó mulatást, felejthetetlen élményeket kívánunk!


Kreatív az új klasszik
Esküvői dekoráció, kellékek
Kreatív az új klasszik

egyéve

Avagy a vendégkönyvön innen és túlA vendégkönyv mára már szinte…

Elolvasom
A tökéletes gyűrűpár nyomában
Gyűrűk és ékszerek
A tökéletes gyűrűpár nyomában

3 éve

Az eljegyzési gyűrű már megvan, most itt az ideje, hogy…

Elolvasom