6+1 ajándéktipp, ami nem fog a kukában landolni

6+1 ajándéktipp, ami nem fog a kukában landolni

A nagy nap, amikor minden belefér... a nagy nap, mely csak rólatok szól... várjunk csak! Biztosan csak rólatok?

 

A környezetvédő világszervezetek és tudományos kutatások arra világítanak rá, hogy: az esküvő életünk egyik legkörnyezetszennyezőbb eseménye. Az elmúlt évszázadban gyors ütemű fejlődéssel egész iparág nőtte körbe a méltán fontos életeseményt, mely csak úgy zúdítja ránk a túlzásokat, giccses, felesleges, használhatatlan, legtöbbször műanyagból készült ajándéktárgyakat, csomagolásokat. Szerencsére egyre több pár gondolja újra a hagyományokat és szabja személyre esküvőjét – a fenntartható esküvői ötletek pedig fantasztikus módszerek arra, hogy csökkentsük a környezeti terhelést, akár a rokonság figyelmét is felhívva ennek fontosságáról.

Az ajándékok fontos elemei az esküvőnek. Egy kis odafigyeléssel és kreativitással különleges,  környezetbarát megoldásokkal készült ajándékokkal lephetjük meg az örömszülőket és a vendégeket. Az ökolábnyom-csökkentő ajándékok pedig nem csak a vendégeidnek fogja megmutatni, mennyire törődsz velük, hanem egyben bolygónknak is. A vetőmagkészletektől kezdve az üvegdíszeken át a csomagolásmentes samponig, a következőkben összegyűjtöttünk jó néhány ötletet, amivel még biztosan nincs teletűzdelve a Pinterest-táblád.

<?=$vendor->name?>
Margaréta virágüzlet

12

Virág, menyasszonyi csokor, Fehérgyarmat

<?=$vendor->name?>
Kerekerdő Turisztikai Központ

12

Esküvői helyszín, Napkor

<?=$vendor->name?>
DJ Tamási

12

Esküvői DJ, Debrecen


Az élet sava-borsa üvegbe zárva

Egy vidéki fogadóban tartjátok a lakodalmat, esetleg egy hangulatos tanyán, permakulturális* gazdaság közelében? Nincs is annál jobb, mikor helyi manufaktúrákat támogathattok, akik a minőségi és hamisítatlan ízvilággal hálálják meg azt. Kistermelői szörp, lekvár, fűszerkeverék egy csinos kis befőttesüvegbe csomagolva... ráadásul csökken általuk az esküvő széndioxid-kibocsátása. Kell ennél több?!

Tipp: ha mégis urbánus esküvői helyszínt választotok, érdemes ellátogatni a helyi biopiac(ok)ra, vásárokra, felkeresni a helyi vállalkozókat. Hazai kisvállalkozásokat támogatni online rendeléssel is nagyszerű dolog, de előtte nézzetek körül közvetlen környezetetekben. Ha nem a házhozszállítást választjátok, a csomagolóanyag és a szállítás környezetre gyakorolt hatása bele sem kerül a képbe.



Növekvő szeretet 

Életet adni... egy növény formájában is öröm! Itt aztán igen széles az ajándékozási paletta: a rozmaringtól a levenduláig, a pozsgásoktól a szobai futókáig... bármi szóba jöhet. A vendégeitek nem csak aznap, vagy néhány alkalommal, hanem – amennyiben jó gazda(sszony)ként gondoskodnak róluk – akár hosszú évekig gyönyörködhetnek a kapott növényben, melyről mindig a ti nagy napotok fog eszükbe jutni. 

Tipp: még kompaktabb és interaktívabb ajándékozási mód lehet, ha kis – akár egyedi grafikával díszített – papírzacskókba rejtitek a növénymagvacskákat, mellékelve a pontos vetési és gondozási instrukciókkal. Ki tudja, melyik növénykivégző rokonotok válik igazi balkonkertésszé a kapott ajándék miatt? A kivirágzó hajtások, esetleg előbukkanó gyümölcsök láttán mindenki jókedvre derül.



Szójaviasz gyertya – a természetes alapanyag

A szójabab olaja megújuló forrás, természetesen lebomló alapanyag, nem úgy, mint a kőolajszármazékok. Előnye, hogy a szójaviasznak alacsonyabb az olvadáspontja, mint a paraffinnak, tehát ha ilyen gyertyát ajándékoztok szeretteiteknek, az akár 50%-kal tovább használhatóak, mint szintetikus társaik. A gyertyát akár személyre is szabhatjátok vagy esküvőtök hangulatához is igazíthatjátok a megfelelő illóolaj-kombinációk kiválasztásával.

Tipp: nagyszerű DIY ajándék, csak némi szójaviasz pasztilla, illóolaj, pamutfonál és pici üvegek kellenek hozzá. Ha viszont mégsem szeretnétek ezzel pepecselni, jó hírünk van: Magyarországon számos kisvállalkozó foglalkozik csodásabbnál csodásabb illatú szójagyertyák forgalmazásával. Nagyszerű ötlet lehet a vállalkozóval együtt gondolkodva az üvegre kerülő feliratot vagy matricát az esküvő dizájnjához passzítani.



Ünnep az ünnepben – karácsonyfadísz

A tavalyi trendek hatására karácsonykor megjelentek a kézműves, gyönyörű kalligrafikus írással díszített üveggömbök otthonainkban. Miért ne köthetnénk össze a két ünnepet gondolatban és egy tehetséges vállalkozóval karöltve álmodhatnánk meg a tökéletes karácsonyfadíszt? Nem kell más, csak a monogramotok, a kedvenc kalligrafikus mintátok és a végeredmény egy igazán egyedi, hosszú évekig szép emlékékként használható ajándék.

Tipp: habár az üvegdísz törékenysége megköveteli a biztonságos csomagolást, mégis tekintsünk el a műanyag dobozoktól. Helyette válasszunk hullámkartonból vagy úgynevezett kraftpapírból készült csomagolásokat, hiszen utóbbinak csupán fél évre van szüksége a lebomláshoz.

Újraésújraésújraésújrahasználható vászontáska

Jó, jó. Azt ígértük, ezek az ötletek még nincsenek a Pinterest tábládon, ám a vászonszatyor biztosan szerepel már legalább egyszer. Nem véletlenül! Ez ösztönzi igazán vendégeiteket, hogy változtassanak mindennapi szokásaikon, ráadásul tényleg egy naponta használható tárgyat ajándékozhattok vele, amit mindenki magával tud vinni a rohanó hétköznapok során. Márcsak egy jófej megjelenést kell kitalálnotok hozzá!

Tipp: a vasalható minták kora lejárt. Nem csak azért, mert legtöbbjük nem igazán bírja a strapát, hanem azért is, mert ezek az öntapadó, ragasztóval ellátott matricák szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyeket rávasalva egy lenvászon táskára máris lassítanak annak lebomlási idején. Dobjuk fel az ajándéknak szánt vászonszütyőket egyedi kézihímzéssel. Van egy rátok jellemző vicces szállóige, vagy egy igazán egyedi motívum? Keressetek egy erre szakosodott művészt és táskára vele!

Fair trade élvezetek

A tisztességes kereskedelem mindenki számára - beleértve a bolygót is – fair játékot jelent. A méltányos kereskedelem tanúsítványával rendelkező márkáknak biztosítaniuk kell, hogy termékeiket felelősségteljesen és fenntartható módon szerezzék be, minimalizálva a pazarlást és csökkentve a ráfordított energiaelhasználást. Szerencsére fair trade kávéból és helyi pörkölőkből és specialty kávézókból már hiány hazánkban sem, érdemes a webshopokban és helyben is szemügyre venni kínálatukat.

Tipp: aromazáró üvegben átadva egy-egy különleges pörkölésű kávé, egy falackba zárt cold brew mennyei és nagyon figyelmes ajándékká válhat, ám nem mindenki fogyaszthat koffein tartamú italt. A gyermekek és az édesszájú felnőttek örömére fair trade kakaóból készült forrócsoki keveréket is rejthetünk az üvegcsékbe.



Kencefice

Tengerparton, tóparton zajlik a ceremónia? Érdemes lenne gondoskodni szeretteitekről egy kis figyelmességgel, mondjuk egy fényvédőkrémmel vagy SPF tartalmú ajakbalzsammal. Sajnos a legtöbb piacon kapható fényvédő készítmény olyan összetevőket tartalmaz, amelyek károsak az óceán és a természetes vizek élővilágára. Ha mégis ezen a vonalon indulnátok el ajándékot vásárolni, érdemes natúrkozmetikumokat választani.

Tipp: kozmetikumok terén mindenki ízlése és igénye nagyon különböző. Érdemes lehet egy nagy kosában vagy asztalon felsorakoztatni különböző illatú, kis fémtégelyekbe csomagolt ajakápolókat, kézápoló tömböket, mini szappanokat, fürdőbombákat, hogy mindenki kedvére választhasson az illatosabbnál illatosabb köszönetajándékok közül.


Reméljük, az itt olvasottak hozzásegítenek egy tudatosabb és zöldebb esküvő megszervezéséhez. Ha mégis bizonytalanok lennétek, milyen vállalkozók állnak rendelkezésre low waste esküvő témakörben, érdemes átböngészni a frigyrelepek.hu ajánlatát a részletes keresőt használva!


* A permakultúra olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése, és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást és egyéb anyagi, és nem anyagi szükségleteit.



Magyar Menyasszony - A Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása
Kitekintő
Magyar Menyasszony - A Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása

3 hónapja

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású…

Elolvasom
A menyasszony ünnepe
Esküvők a művészet világában
A menyasszony ünnepe

2 éve

Az esküvők sok képzőművészt megihlettek már történelmünk során. Ez nem…

Elolvasom